Hír/Briefs1-12.

Gangnam és az örömlányok

(2017. július 4.)

A híres Gangnam-negyed az önkormányzat közleménye szerint az év első felében 27 illegálisan működő bordélyházat zártatott be. Ezek közül 23 a lakónegyedek, míg 4 iskolák közelében volt található. A városrész vezetése úgy nyilatkozott, hogy az örömtanyák felszámolását tovább folytatják.

tiltakoznak a lányok

Hogy a kiebrudalt lányok hová szívódnak fel, vagy hol folytatják tevékenységüket, arra vonatkozóan nincsenek adatok. Valószínű, hogy Korea más, kevésbé szigorú városának intézményeiben, masszázs-szalonokban, vagy  karaoke bárokban találnak maguknak helyet. Az iparban dolgozó hölgyek azonban élénken tiltakoznak, és a intézmény történelmi múltjára, kulturális hagyományaira hivatkoznak.

Szöulban mindig is jelen voltak a bordélyházak, igazi fellendülésük azonban az 1980-as évekre tehető. A város ekkor igyekezett rendet teremteni a kaotikus állapotokban, az intézmények száma kiemelkedően megugrott, és több tízezer nőnek, férfinak adott biztos megélhetést. Az 1988-as Olimpia idején pl. amszerdami mintára kulturált kinézetű kirakatokba állították ki a legcsinosabb lányokat. Ám úgy tűnik, Gangnam most tényleg elszánt az ősi intézmény felszámolásában.        

Éjszaka is megközelíthető a Kék Ház

(2017. június 22.)

 

Június 27-től a civilek és kíváncsiskodó turisták is közelebbről szemlélhetik az éjszakai kivilágításban pompázó koreai Elnöki palotát, a Cheong Wa Dae-t, azaz a Kék Házat. Ekkortól ugyanis feloldják az éjszakai útlezárást, ami eddig este 8-tól reggel 5:30-ig tartott, és nappal is komor arcú katonák figyelték az utat árgus szemekkel.

A meggyilkolt Park Chung-hee elnök

Az említett út a nyilvánosság előtt 1968 óta volt zárva, amikor 31 észak-koreai kommandós beszivárgott az Elnöki palota területére, és megpróbálta meggyilkolni az akkor hivatalban lévő elnököt,Park Chung-hee-t. ( a nemrégiben eltávolított Park Geun-hye elnök édesapja, akit aztán 1979 októberében saját kémelhárítási főnöke lőtt agyon a Kék Házban).

Joo Young-hoon, a Cheong Wa Dae, az Elnöki biztonsági szolgálat főnöke sajtónyilatkozatában egyben elnézést kért azoktól a közelben lakóktól, akiknek az elmúlt 50 év alatt ez a „kijárási tilalom” bármilyen kellemetlenséget okozott.

Közölte, hogy június 27-től az út 24 órán keresztül bárki számára nyitva lesz, hacsak valamilyen speciális esemény, vagy rendezvény ezt nem teszi lehetővé.

Kék Ház by night

Az ünnepélyes megnyitó estéjén még egy „éjszakai sétát” is tartanak az érdeklődők számára, akik olyan fényképeket is készíthetnek, amelyek hátterét maga a Kék Ház adja. „Természetesen továbbra is lesznek olyan területek, amelyek biztonsági okokból zárva maradnak a civil látogatók számára”- tette hozzá a biztonsági főnök.   

Jótevők

(2017.április 21.)

   

A dél-koreai sztárpár, Lee Bo-young és Ji Sung nemcsak tehetségüket bizonyítják folyamatosan, hanem azt is megmutatták, hogy önzetlenek és jószívűek. 100 millió won-t adományoztak a szöuli Állami Egyetemi Kórház gyermekosztálya részére, méghozzá titokban, és még februárban.

A hír azonban egészen a mai napig nem pattant ki – a két titokzatos jótevő homályban szeretett volna maradni. A kórház azonban egy új törvény értelmében nyilvánosságra hozta szponzoraik listáját, így Lee menedzsment irodája nem tehetett mást, minthogy megerősítse ezt a csodaszép hírt. Ji Sung nemrégiben a nagysikerű „Defendant”-ban volt látható, felesége Lee Bo-young pedig két év után lépett újra a kis képernyőre a „Whisper” c. ígéretes sorozatban.

VÉTKESNEK NYILVÁNÍTVA

(2017.március 6)

Hétfőn, március 6-án Park Young-su bíró a független vizsgálóbizottság nevében kihirdette a 70 napon át tartó vizsgálat eredményét a felfüggesztett Park elnök és Choi Sun-sil botrányának ügyében. Az eredményt 9 pontban foglalta össze, amelyek alapján Park és Choit bűnrészesnek nyilvánították. A legfontosabb pontok a következők:

A vizsgálatot folytató csoport kb. 900 számítógépet és mobiltelefont vizsgált át, melyet 49 alkalommal folytatott házkutatás alatt foglaltak le.

Bebizonyosodott, hogy létezett egy, a művészek és zenészek neveit tartalmazó „fekete” és „fehér” lista, amelynek tartalmát maga az elnök és barátnője Choi irányította és ebben segített nekik a volt kulturális miniszter, valamint az elnöki titkárság vezetője is.  

A samsung alelnöke Lee Jae-yong 43.3 milliárd wont sikkasztott a cégtől. amelyet Park elnök és Choi megvesztegetésére használt fel annak érdekében, hogy segítsék őt a cégóriás örökösi székébe.

Park elnök-asszony a Choival és más segítőivel folytatott kommunikációhoz más nevén lévő mobiltelefont használt, ami törvénytelen, és több, mint 100 alkalommal részesült orvosi kezelésben, amelyet nem regisztrált orvosok hajtottak végre. Az, hogy mivel töltötte idejét 2014. április 16-án a Sewol komphajó süllyedésének idején, a mai napig tisztázatlan. Ismeretes, hogy a katasztrófa ideje alatt az elnököt legalább 5 órán keresztül nem sikerült elérni senkinek.

Choi Sun-sil

A hatóságok zárolták Choi mintegy 270 milliárdnyi won-ra rúgó vagyonát, akiről bebizonyosodott, hogy kihasználva az elnökhöz fűződő bizalmasi magán kapcsolatát, illetéktelenül számos illegális külföldi üzleti kapcsolatot folytatott. 

UNESCO listás lehet 7 buddhista templom

(2017. február 13.)

a Magok-sa

A Koreai Kulturális Örökségi Hivatal (CHA) február 10-én nyújtotta be kérelmét az UNESCO-hoz, amiben hét buddhista kolostor felvételét szorgalmazza a Világörökségi listára.

a Buseok-sa

Cseppet sem meglepő módon a hét kolostor mindegyike hegyvidéken található, amelyek a következők a fentieken kívül:

a Bongjeong-sa

A Beopju-sa a Songni-hegyen, a Tongdo-sa a Yeongchuk-hegyen, a Seonam-sa a Jongye-hegyen és a Daeheung-sa a Dryun-hegyen.

A hét csodálatos fekvésű, felbecsülhetetlen kulturális értékekkel rendelkező – természetesen ma is működő – templom sorsáról az UNESCO nemzetközi bizottsága jövőre fog dönteni, miután végiglátogatták a helyszíneket és a vonatkozó történelmi iratokat is áttanulmányozták.

a szöuli Városfal

A szöuli Városfal ügye, amelynek a Világörökségi listára való felvételét a CHA már több mint egy éve kérelmezte, az UNESCO soron következő, júliusi, Krakkóban tartott ülésán dől majd el. 

Nagyobb képekért kattints a linkre: 

www.erzeki-korea.hu/fotosarok/unesco-listara-jelolt-buddhista-kolostorok/    

Gyilkos tűz

(2017. február 4.)

Négy ember lelte halálát abban a tűzben, amely szombaton (február 4-én) helyi idő szerint délelőtt 11 órakor tört ki Hwasong városának Dongtan nevű negyedében egy lakóépületként szolgáló felhőkarcoló-komplexumban. A tűz a lakótornyokat összekötő bevásárló központban tört ki, ahol éppen egy gyerek játszó- és megőrző átépítése volt folyamatban. Mivel a gyerekpark az átépítés miatt nem működött, szerencsére nem voltak ott kicsik.

A tüzet több, mint egyórás küzdelem után tudták eloltani a tűzoltók, de négy embernek – három férfinek és egy nőnek – már csak összeégett holttestét tudták kihozni. A területen nagy mennyiségű éghető anyagot tároltak, így mérges gázok is keletkeztek.

A lakók időben történt evakuálásának köszönhetően „csak” tíz embert kellett a közeli kórházba szállítani kisebb-nagyobb füstmérgezési tünetekkel, de közülük senki sincs életveszélyes állapotban – közölte a katasztrófa-elhárítás helyi vezetője. Egyben valószínűsítette, hogy a tűz a rekonstrukciós területen folytatott hegesztési munkálatok miatt keletkezhetett.

A Metapolis elnevezésű lakó- és bevásárló felhőkarcoló-negyedet 2010-ben építették, amelynek 4 tornyában 1266 lakás található.

Képek: Yonhap

JEGYEK A TÉLI OLIMPIÁRA

(2017.január 25.)

A 2018-as Téli Olimpiai Jétékok megnyitója előtt egy évvel, február 9-én kezdik meg a jegyek árusítását a nevezetes sporteseményre - közölte a szervezőbizottság.

Elmondták továbbá, hogy az értékesítést 30 promóciós videó fogja támogatni, amelyek a "Get your tickets and share the passion" címet viselik, ez kb. annyit jelent: "vedd meg a jegyedet és osztozz a szenvedélyben".

Eredetileg már tavaly októberre tervezték a jegyek online értékesítésének megkezdését, de úgy döntöttek, hogy néhány hónappal elcsúsztatják a dátumot. Ennek három oka is van: egyik, hogy teljesen megbízhatóvá tegyék az online árusításra szolgáló rendszert, a másik, hogy 2017.február 9-e kereken a megnyitó előtti egy évi dátum, a harmadik pedig az a nem titkolt szándék, hogy még inkább felcsigázzák az érdeklődést.

A megnyitó ceremóniára a legjobb jegyek 1.5 millió wonba (kb. 1.280 USD), a záróünnepségre pedig 950.000 wonba kerülnek majd. 

A műkorcsolya és a gyorskorcsolya belépők ára (ahol várhatóan a legnagyobb lesz a hazai közönség érdeklődése) 150 ezer wontól kezdődik, de a szánkóversenyekre mint pl. a bob, vagy szkeleton "már" 20 ezer wonért is be lehet jutni.   

A rendezők reményei szerint mintegy 1.17 millió jegy találhat gazdára, ami 174 milliárd won-nyi bevételt jelent.  

RAIN: ELKELT ! :-)

(2017. január 17.)

A nagy kedvenc K-pop és filmsztár bejelentette, hogy e héten, csütörtökön feleségül veszi KIM Rae-hee-t, akivel már 2012 óta jár.

„Készen állok arra, hogy jó férj és jó családfő legyek”- adta hírül kézzel írott levelében Twitter üzenetében Rain. „Ő az a nő, aki jóban-rosszban mellettem állt végig és ő az én legszebb ajándékom”.

Hát ez valóban gyönyörű vallomás, nem maradt más hátra, minthogy sok-sok boldogságot kívánjunk!  :-) 

FEKETELISTA -

HIHETETLEN, DE IGAZ!

(2017. január 9.)

Dél-Korea kulturális minisztere Cho Yoon-sun (képünk fent) a Park-botrányt vizsgáló ügyészségi meghallgatáson beismerte, hogy létezik egy kormány által felállított „feketelista”, bár tagadta, hogy annak összeállításában közreműködött volna. A lista akkoriban készült, amikor Cho még az elnök-asszony titkárságának vezetője volt, így nyilván beleláthatott ebbe az ügybe is.

Park Chan-wook filmrendező

 

A felfüggesztett elnök-asszony egyik legközelebbi bizalmasaként ismert Cho először ismerte el egy olyan lista létezését, amelye kb. 9000 (!) művész nevét tartalmazza. Ők azok, akik az ún. „nem támogatott személyek” körébe tartoznak, s mint ilyen, nem részesülhettek állami támogatásban művészi tevékenységük során. Ilyen pl. a jól ismert filmrendező, Park Chan-wook, aki többek között olyan világhírűvé vált mozifilmek rendezője, mint pl. az „Old Boy”, vagy éppen a legújabb nemzetközi szenzációnak számító „The Handmaiden”.  

Ko Un költő

A nevezetes listán olyan színészek, írók, költők, rendezők, zenészek, festő- és fotóművészek stb. szerepelnek, akik közismerten és nyíltan hangoztatják nemtetszésüket a kormány tevékenységét illetően, vagy pl. kendőzetlenül firtatják Park elnök felelősségét a Seowol komphajó 2014-es tragédiájában, illetve a tragédia mentési munkálatainak hanyag irányításában. (Közismert, hogy a komp süllyedése idején Park 5-7 órán át nem volt elérhető, és ezzel az idővel a mai napig nem tud elszámolni)   

 

Újévi kívánság: átláthatóság és tisztesség

(2017. január 1.)

Dél-Korea fővárosa Szöul az óév utolsó napján is közel 1 millió ember tüntetését látta. Az immár 10. alkalommal megtartott Park-ellenes felvonulás résztvevőinek közös kívánsága az új esztendőre, hogy a politika és a közélet terén végre legyen tisztesség és átláthatóság.

„ A Park Geun-hye botrány szégyenteljes korszakot hozott hazánk történetében, nem lehet kérdés, Parknak és bandájának el kell tűnnie és meg kell bűnhődnie” – fogalmazta meg véleményét a 75 éves Park Hyung-tae, aki feleségével és két felnőtt fiával ment ki a tiltakozó felvonulásra. „Azt várom 2017-től, hogy a politikusok kapjanak végre észbe és a nép számára is elfogadható, tisztességes, ellenőrizhető módon vezessék országunkat. Az ország a miénk, az ő dolguk, hogy becsületesen szolgáljanak.”

Hasonló véleményt fogalmazott meg a 29 éves Kim Yoo-jin is: „2017-ben 30 éves leszek és sokkal jobb évtizedre vágyom, mint amit 20-as éveimben át kellett élnem. Park az én és kortársaim legszebb éveit tette tönkre, nagyon csalódottak vagyunk a politikusok és közéleti személyiségek dicstelen tettei miatt. Szeretjük a hazánkat, nem akarunk innen elmenni, de elvárjuk, hogy becsületesen kezeljék a dolgainkat. Ezt kérem 2017-től!”

2016. október 29-e óta minden szombaton tüntettek Korea-szerte, és a szervezők becslése szerint a Park-ellenes „gyertyás forradalomnak” elnevezett megmozdulásokban mintegy 10 millió ember vett részt.  

 

Park nagyon nehéz dió

(2017. január 6.)

A hivatalából felfüggesztett Park elnökasszony ügye hihetetlenül nehéz feladat elé állította a koreai Alkotmánybíróságot. Ismeretes, hogy a Parlament múlt év december 9-én adta be a lemondatási indítványt a legfelsőbb, 9 főből álló törvénykezési hatalomnak. Onnantól számítva 6 hónap áll rendelkezésére a bíráknak, hogy a Park ellen felhozott vádak megalapozottságát bizonyítottnak ítélje-e, avagy ezek hiányában visszahelyezze hivatalába a felfüggesztett elnököt.

Nem kis fejfájást okoz a bíráknak, hogy Park foggal-körömmel harcol „trónjáért”, szemmel láthatólag fittyet hány a felháborodott közvéleményre, és a tizedik alkalommal is ismétlődő, milliós tömegek tüntetéseire, amellyel lemondását követelik. Az erkölcsi tanulságok levonása nélkül Park pusztán jogi útra terelte ügyét, amelyben ügyvédei egy több, mint 20 pontból álló, az Alkotmánybírósághoz benyújtott ügyiratban minden vádpontot tagadnak.

Park ügyvédei

Most jönne tehát a bizonyítási eljárás a Bíróság számára, ám pont itt a bökkenő. Park egyszerűen kétszer egymás után nem jelent meg a legfelsőbb ítészek előtt, azaz megtagadta a vallomástételt. (Ehhez egyébként joga van, s ha ez kétszer ismétlődik, nélküle is lefolytatható a tárgyalás). De nemcsak ő, hanem a köreiből kikerülő, jelenleg felfüggesztett tanúk sem jönnek el az idézésre, vagy szemrebbenés nélkül mindent tagadnak. Kérdés, hogy az ügyészeknek sikerül-e június elejéig elegendő bizonyítékot összegyűjteni, amelynek alapján le tudják mondatni Park-ot.  

A felfüggesztett elnök közben tovább küzd, Újévkor váratlanul egy televíziós beszédet tartott, amelyben szenvedélyesen tagadta az ellene felhozottakat, pedig korábban nyilvánosan elismerte, hogy hibázott. Sőt, úgy hírlik, hogy a Koreai Újév (Seollal) előtt, vagyis január 27-e előtt újabb, a nyilvánosságnak szánt beszédet kíván intézni az emberekhez. Az alkotmánybírák (és sokan mások) már csak azt nem értik, ha a néphez intézett szónoklataiban bizonygatja ártatlanságát, akkor ezt az Alkotmánybíróság előtt miért nem tudja megtenni, vagyis eskü alatt vallani.