Filmes hírek 2016

Deajong Filmes Díjkiosztó 2016

(2016. december 28.)

Az idei szöuli Daeojong díjkiosztó legnagyobb nyertese az „Inside Men” és a „The Wailing” a hazai filmes zsűri véleménye alapján, hisz mindkét film öt-öt díjat zsebelt be a tegnap, december 27-én megtartott díjátadón.

Lee Byung-hun az "Inside Men"-ben
 

 A legjobb férfi színésznek járó „Grand Bell” nagydíjat LEE Byung-hunnak ítélték a bírák az „Inside Men”-ben nyújtott alakításáért, aki át is vehette jól megérdemelt jutalmát, hiszen meg is jelent az ünnepségen. Nem így a legjobb női színész jelölt, Son Ye-jin (The last Princess), aki úgymond „bojkottálta” a mind máig legrangosabbnak tartott koreai filmes díjkiosztó eseményt.

Son Ye-jin a "Last Princess"-ben

Ezzel nem volt egyedül, hiszen több kollégája és kolléganője is „egyéb” elfoglaltságra hivatkozva nem jelent meg. Persze, az idei díjkiosztó fele annyira sem volt „kutyakomédia” és blamázs, mint a tavalyi, amikor egyetlen egy nagydíjra jelölt sem tisztelte meg jelenlétével az eseményt, beleértve pl. Yoo Ah-int is(The Throne). Az indokok között többek között az igazságtalannak vélt jelölések, a túl szigorú, diktatórikus feltételek, valamint bürokratikus túlkapások szerepeltek.

Amikor átvette a díjat, Lee Byung-hun beszédében az ifjabb generáció szívét célozta meg és tisztelettel adózott a „régi nagyoknak”

„Amikor 20 évvel ezelőtt megnyertem az ’új fiatal színész’ díjat, annyira megtisztelve éreztem magam, és olyan izgatott voltam, hogy alig bírtam ide feljönni. Azért, hogy az ifjabb generáció is átélhesse ezt az önkívület és eufória határán lévő élményt, a szívemből kívánom, hogy megmaradjon ez a tiszteletet és megbecsülést jelentő díj, amelynek útját elődeink taposták ki több, mint 50 éve. Ne mossuk el ezt az ösvényt, hanem egyengessük tovább és gazdagítsuk. Köszönöm, hogy járhatok ezen az ösvényen!”

Fotókért  (és szép ruhákért) klikk ide:

www.erzeki-korea.hu/fotosarok/grand-bell-2016-dijkioszto-dae-jon-ban/

Az év színésze !

(2016. december 14.)

A Gallup Korea idén is szavazást tartott, ahol megkérdezte az embereket, hogy idén kit tartanak a legjobb színésznek.

A 13-70 éves korosztályból kiválasztott 1700 szavazónak három hét állt rendelkezésére, hogy döntsön.

Íme a végeredmény: 

2016 színésze:

1. Hwang Jung-min

A kiváló színész idén 3 filmben is óriási sikerrel szerepelt (A Violent Prosecutor, Asura:The City of Madness, The Wailing) 

2. Song Kang-ho

(Idei filmjei:Age of Shadows, The TaxiDriver)

3. Gong Yoo

(Idei filmjei: The Age of Shadows, Train to Busan)

4. Ha Jung-woo

(idei sikerei: Handmaiden, Tunnel)

 

A Ti szavazatotok alapján :-)

1. Gong Yoo (16)

2. Hwang Jung-min (13)

3. Song Kang-ho (6)

4. Ha Jung-wo (3)

------------------------------------

JÖN! JÖN! - Pandora

(2016. november 14.)

Amikor a Koreai-félsziget délkeleti partvidékét (Gyeongju és környéke) 2016. szeptember 12-én 5.8 erősségű földrengés sújtotta, szinte az egész ország pánikban tört ki. A félelem nem múlt el az emberekben, és a legtöbben egy esetleges természeti csapás esetén nukleáris katasztrófától is tartanak.

PARK Jeong-woo a jövő hónapban bemutatandó „Pandora” c. filmje ezért ijesztően aktuális és mintha csak időzítve lenne. Bár a forgatás 2015 márciusában kezdődött és júliusban be is fejeződött, a film utómunkálatai több mint egy évet vettek igénybe és idén decemberben kerül bemutatásra. A forgatási és gyártási költség mintegy 13 millió USD-re rúg.

A hétvégén megtartott sajtótájékoztatón megjelent neves szereplőgárda és a rendező azt hangsúlyozták, hogy a félelmetes jelenetekben bővelkedő film célja nem a félelemkeltés és a horror, hanem annak sokkal inkább a tanulsága a fontos.

Jung Jin-young, aki a filmben a nukleáris reaktornál folyó mentő munkálatok irányítójának szerepét játsza, így nyilatkozott:

„Amikor pár hónappal később megtapasztalod, hogy az, amit eljátszottál, a valóságban is megtörténhet, más szemmel nézed a világot. Megdöbbensz, elborzadsz.  Most talán még jobban el tudnám játszani a szerepet, mert a valóságban is láttam a pusztítást.” ( szerintem a kiváló színésznek már nem kell bizonyítania, hisz Korea egyik legjobb filmművésze ő :-)).

Kim Nam-gil egy, az atomerőműben dolgozó munkást alakít, aki kétségbeesetten igyekszik családját kimenekíteni a halálos fenyegetésből, de ezzel párhuzamosan életét kockára téve próbálja megállítani a katasztrófa továbbterjedését. KIM, akit a "The Shameless" után először láthatunk a mozivásznon így vélekedik új filmjéről: 

„Bár a téma egy nukleáris robbanás szörnyű következménye és a mentés szinte reménytelen küzdelme, a „Pandora” nem pusztán egy katasztrófafilm, amelyben a névtelen kisemberekből hősök válnak. Sokkal inkább arra figyel, hogy némely, hatalommal és sok pénzzel rendelkező nagypályás önző és az adott helyzetben gyáva viselkedése hova vezethet. Szerintem már a film címe is kifejező: az ember saját kezével engedi ki a borzalmat a szelencéből, s aztán nem tud vele mit kezdeni”.

(Az online tartalmakat továbbító cégóriás a Netflix megvásárolta a „Pandora” online-sugárzásának jogát és még a film hazai bemutatója előtt a világ 190 országában megkezdi a sugárzását)     

Fotókért katt!

www.erzeki-korea.hu/fotosarok/pandora/    

------------------------------------

A mozizás igazi élménye!

(2016. november 12.)

4DX technikával készített filmjei további terítése érdekében a koreai CJ CGV szerződést kötött a világ 4. legjelentősebb filmforgalmazó cégével, a Cinepolis-szal. A CJ CGV erre szakosodott leányvállalata, a CJ 4DPLEX bejelentette, hogy a szerződés értelmében 2017 végéig legalább 12 további, 4D-s filmet visz az USÁ-ba, Indiába, Spanyolországba és Latin Amerikába. Ezek közül 5 filmet már az idén bemutatnak az USÁ-ban, Mexikóban, Spanyolországban és Chilé-ben.

A CJ 4DPLEX cég 4DX (négydimenziós) filmjeit a filmkészítés egy olyan speciális technológiájával gyártják, amelynek eredménye, hogy a néző majdnem teljes egészében „benne van” a filmben, mintha valódi résztvevője lenne az eseményeknek. Ezt olyan különleges környezeti hatásokkal érik el, mint pl. a film ritmikáját, eseményeit követő mozgó, billegő ülések, a szél, a köd, pára, eső, dörgés-villámlás, fényeffektek és illatok.

Ezt a technológiát a CJ 4DPLEX 2009-ben, elsőként a világon fejlesztette ki, és a teljes élményhez természetesen megfelelő berendezésekkel ellátott „szuper mozikra" is szükség van.