Bulgogi

Bulgogi avagy Galbigui (utóbbi: királyi bulgogi)

- egyik mód -

Az igazság az, hogy talán ez a legnépszerűbb és a külföldiek által is talán leginkább kedvelt koreai fogás.  Alapja a kb. 2mm vékony szeletekre vágott (vagy óvatosan kiklopfolt) marha bélszínből (esetleg hátszínből) készített koreai, marinált eljárással készített húsétel.  Szó szerinti jelentése „tűz-hús”, ami a speciálisan marin ált hús hirtelen tűzön megpirítását jelenti. A marináláshoz (pácoláshoz) alapvetően szójaszószt, szezámolajt, fokhagymát és szezámmagot használnak, de hogy koreai legyen, ahhoz az kell, hogy kerüljön bele méz, gyömbér, ginseng, bors, kajszilé (BBQ szósz) és fehér bor és (itt errefelé nyilván: rizsbor). 

Minden koreai lány és asszony kötelező alaptudása a konyhában, csakúgy, mint a rizsfőzés.    

Hozzávalók a normál bulgogihoz:

·        marhahús 200-250 gr

·        hagyma  ½ fej (egy nagyobb fejűből)

·        gomba 30 g, ajánlott:  a siitake

·        pritamin

·        újhagyma 1/3

·        fokhagyma 2-3 gerezd

         sárgarépa

·        kiwi ½, pici darabokra vágva

·        szójaszósz 2-3e kanál

·        cukor/méz ½ e kanál

·        BBQ szósz (v.koreai kajszi lé)  1 v.2 ekanál

·        pirított szezámmag

·        gyömbér kipréselt leve (esetleg por)

·        ginzeng kipréselt leve (esetleg por)

·        fehérbor/rizsbor 2-3 e.kanál

Elkészítés:

1.     Pici vékony (2mmx 1cmx4cm) szeletekre vágod a húst, ügyesen, vagy a Rózsadombban fagyasztottan, majdnem kész, csak farigcsálni kell

2.     Elkészítjük a páclét : szójaszósz,  összetört fokhagyma, ½ kanál szezámolaj, cukor/méz, ½ mokkáskanál gyömbélé, ½ mokkáskanál ginsenglé, pici bors, só, fehérbor (rizsbor), szezámmag

3.     A páclébe rakjuk a husit kb. 1 órára (de ha nagyon szorgos vagy akár egy éjszakára is elteheted a hűvösre,  nem fogod megbánni!)

4.     A hagymát kb. 0.5 cm vastagságú félholdra vágod, igen-igen-igen!!! :-)

5.     Serpenyőben kis tűzön pici-pici olajt melegítesz, húst jól(!) leszűröd, de nem kell agyongyupálni, páclét nehogy kiöntsd, mert véged vanJ, tegyed szépen félre

6.     Olajra rádobod a gyönyörű, egyenletes félholdra vágott hagymát, pici pirítás után jön a gomba (paprika), zöldhagyma, aztán pici pirítás után, amikor már a levük javarészét elveszették, mérgesítsd fel a tüzet és

7.     Dobd rá a húst és a feldarabolt kiwit egyidejűleg és a BBQ szósszal (vagy kajszilével) öntsd nyakon, rázogasd vadul, ámde óvatosan – de mindenképp néha elemelve a tűztől. (Szabad gyakorolni és ha máshogy nem megy, idézd fel, hogy hogy csinálták a „Pastá”-ban)  1-2 percig pirítsd, majd ha nagyon száraznak véled, löttyints rá a pácléből szép fokozatosan adagolva. Nem úszkálhat a szmötyiben, ha mégis, akkor nagy a baj…. L

 

Ez a bulgogi népszerűbb, a népiesebb változata. Rizzsel, vagy párolt/hirtelen sült kockára vágott édeskrumplival és sokféle salátával illik tálalni.

A „királyi” változatról egy másik alkalommal :-)

 

Kérdések, ötletek, tapasztalatok ehhez

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása