királyi tteokpoki 

Hozzávalók:
 

Tteok (speciális koreai,szeletelt rizstészta) 1 - 1 1/2 csészényi 

Siitake gomba (Pyogo)

Marhahús (hátszín, v. felsál) kb. 150-200g, hagyma ½, fokhagyma 2-3 gerezd, zöldhagyma, fenyőmag 15-20 szem, szója szósz 3-4e.kanál, pici cukor/méz, pici só, szezám olaj, pirított szezámmag, fehérbor 

Dekoráláshoz (Jidan): 1 tojás, só, szója v. napraforgó olaj

Elkészítés:

·         A gombát áztasd be langyos vízbe (ha szárítva vetted)

·         A tteok-ot is áztasd a felhasználásig, ne száradjon ki

·         A hagymát vágd kb. 1-1.5 mm-es vastagságú félholdra (sorry, ez macera:-)

·         Zúzd össze a fokhagymát, vagy vágd olyan apróra, amilyenre csak tudod

·         Vágd a zöldhagymát kb. 3 cm hosszúságúra

·         Vágd a marhahúst igen vékony 1x3 cm-es darabokra, vagy farigcsálj a mélyhűtöttből (igyekezz olyan hosszú husikat vagdosni, amilyen hosszú a zöldhagymád (a Királyi udvarban nagyon fontos volt a szín- és íz-harmónián felül a különböző hozzávalók azonos mérete!)

·         Vágd fel a gombát hasonló hosszúságú és szélességű csíkokra, mint az előzőek

Készítsd el a szószt imígyen:

2e kanál szójaszósz + összezúzott fokhagyma + 1/2e kanál cukor, 1/4e kanál méz, fekete bors, 2-3e kanál rizsbor (v. fehérbor), kb. 100ml víz

Most úgy, ahogy a Királyi hajdinatekercsnél tanultad, szigorúan abban a sorrendben készítsd el az 1 mm vékonyra sütött tojás fehérjét, majd sárgáját és hagyd kissé kihűlni (sajna, melegen nem lehet vele rendesen dolgozni). 

 

Ez alatt fendd meg nagyon jól a késedet és egy külön kis vágólapra, vagy lapos kistányérra alkoss dekorációt, példának okáért, így ni! (lásd a képen) Tedd félre, mert jön az étek összerakása végre 

 

·         Serpenyőt előkap, melegít, rá kicsi szezámolaj, azt is melegít, majd hagyma-félholdakat rádob

·         Most jön a marhahusi, összekever hagymácskákkal, amik pár pirulnak (nem kell nagyon szöttyedniük)

·         Tteok-ról vizet sebesen leönt, de amúgy nedves állapotában rásuttyant a húsra és szinte azonnal az elkészített szósszal nyakon is önti, mert szaftosnak kell maradnia!!! Ha a tteok kemény marad, vagyis nem jó csámcsogós – véged van !  Kb. 3-4 percig süssed-főzzed-párold-zutyuld.

·         Most rázúdul a gomba, a zöldhagyma és bor  és: összeforgat, kavartyol, nem töri össze a rotyogó alkatrészeket, mert van azoknak már elég bajuk ott a forróságban…

·         Ha úgy látod, a kavartyolás kezdi felemészteni a szaftot, mehet rá még kicsi bor (naná!), szójaszósz, avagy BBQ-szósz. Maradjon főzés közben szaftos, csillogó!

 

Vedd le a tűzről és locsold meg egy teáskanálnyi szezámolajjal, hogy ragyogjon!


Tálald ki előmelegített szép tányérra és engedd szabadon a fantáziádat, mert dekorálni fogsz a magokkal, vagy a tojással, esetleg mind kettővel is lehet, csak túlzásba ne vidd. Szaft-pöttyöket egy kis papírtörővel távolítsd el a tányérról és mehet az éhező, ínyenc népek asztalára!  

És persze, nagyon jó étvágyat a Gungjung Tteokbokki-hoz!

 

 

 

Kérdések, ötletek, tapasztalatok ehhez

Dátum: 2014.11.24

Feladó: MeTaLcIcC

Tárgy: Nyamm!

Én is!!!

Új hozzászólás hozzáadása