2 "bancnan" :-)

zöldségeken pirított tintahal & szójaszószos krumpli

오징어 볶음 és 감자 조림

 

A „banchan”-ról már tudjátok, mi az ugye? Ha esetleg nem, akkor előző (3 bancan) receptünkben nézz utána! 

Ennek csak akkor fogj neki, ha szereted a halat, vagyis inkább a tengeri halat :-)

 1.

Így néz ki a tintahal vadászat közben (1.), és így, amikor elkészítjük (2):

 2.

A képeken látható hozzávalókon kívül kell még a koreai konyhában elengedhetetlen rizsliszt, corn-syrup (kukoricaszirup), ez itt  helyettesíthető mézzel, hagyma, zúzott fokhagyma, szójaszósz, szezámolaj, kétféle (világos és fekete) szezámmag, őrölt bors, cukor  

 

 

Zöldségeken pirított tintahal

A készen kapható (esetleg fagyasztott) tintahalat alaposan megmosod, a fenti képen látható módon kettévágod és rettentően éles késsel óvatosan 2-3 mm-es vágásokkal bekockázod, vigyázva arra, hogy nem vágod át a halszeletet! Ez után kb. 2x3 cm-es darabokká vágod, és ugyanekkora darabkákra aprítod a káposztát, a 3 színű paprikákat. A ½ fej vöröshagymát ügyesen keskeny félholdakra kell nyesegetni.

A haldarabokra rázúdítsz 1 e kanál gochujangot, 5 e kanál szójaszószt, ½ e kanál zúzott fokhagymát, ½ e kanálnyi koreai chili paprikaport (VIGYÁZAT! itt az evőkanál ugye kisebb, mint a nálunk használatos!!!), 1 e kanálnyi szirupot (mézet), ¼ kanál törött borsot és alaposan összekevergeted, vigyázol, hogy a haldarabok el ne törjenek. 

Serpenyőben kevés olajt melegítesz, jöhet rá a hagyma, kis pirulás után a többi zöldség, ügyesen rázogatod és pirítgatod, nem égeted, nem párolod agyon, mert most jön rá a szószos hal és kevergetve, még pirítgatod. A szószos tálkába igen kis vízhez kevés rizslisztet keversz és amikor a hal már ruganyosan puha, a darabkákra vágott zöldhagymát is hozzáadod. Nyakon öntöd a lisztes vízzel, jól elkevergeted, párologtatod, nehogy levest főzz! Majd megszórod világos szezámmaggal. (Chef tippje: ha még kevesebb vizet használsz, akkor egy kis száraz fehér borral is megvadíthatod)  És íme:

 

Szójaszószos főtt krumpli

A 2 db krumplit közepes méretűre felkockázod, ugyanekkora darabokra vágod a sárgarépát, az előre beáztatott siitake gombát (2 kisebb, vagy egy nagyobb fej) pedig felszeleteled.

A finomra darált 10-15 dkg marhahúshoz borsot, pár csepp szezámolajt, cukrot, kevés szójaszószt adsz és jól összekevered.

Egy nyeles mély lábasban kevés szezámolajt melegítesz, ráteszed a darált húst, megpirítgatod, majd jöhet rá a felkockázott krumpli és sárgarépa, no meg a gomba. Bőségesen meglocsolod szójaszósszal (bor ide is mehet) és annyi vizet öntesz rá, hogy éppen ellepje, majd hagyod békésen rotyogni. Nem nagy tűzön, a krumplinak nem szabad szétesni!!!

Mikor a levét elfőtte, majdnem készen van, tálalásnál szórd meg fekete szezámmaggal.

Természetesen, a "2 banchant" is külön tálkában tálaljuk 

 (a leves és a rizs mellé :-))