Chuseok - a nagy ünnep

Korea egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) ünnepét, gyakran emlegetik úgy, hogy a Hálaadás napja. Igen, a Chuseok az is, mégpedig több szempontból is. Hálát adnak a bőséges nyári termésért, és a család is ünnepel, hálájukat, szeretetüket fejezik ki a szülőknek, nagyszülőknek. Manapság mindenki rohan, mindenki leterhelt, de legalább ilyenkor a családok nagy többsége összegyűlik, és kicsit lecsendesíti zajos életét. Közeli, távoli rokonok gyűlnek össze, hogy az ősz elején megosszák egymással a frissen termett hozzávalókból készült ételeket, a gyümölcsöket, édességeket és persze a történeteket, az eseményeket és a szeretetet.  

Idén a koreaiak nagyon szerencsések, mert a Chuseok ünnepe október 4-re esik, és előtte, utána is nemzeti ünnepnapok vannak, így összesen egy tíznapos, összefüggő szabadidőt kapnak, amelyhez a kormány is rásegített kicsit. Az ünnepi időszak a szeptember 30-i hétvégével indul, magában foglalja az október 3-ára eső Nemzet alapításának napját, valamint az október 9-én ünnepelt Hangul (koreai ábécé) Napot is.

Bár manapság sokan utaznak kül-, vagy belföldre kikapcsolódni, azért a koreai családok legnagyobb része ilyentájt mégiscsak összegyűlik, meglátogatják szülővárosukat, vagy szülőfalujukat, felkeresik a rokonokat, régi barátokat, ismerősöket, hogy felelevenítsék az elmúlt idők emlékeit. Sőt, Koreában ez az az időszak, amikor eltávozott eleikről is megemlékeznek.

A Chuseok Korea három legjelesebb ünnepeinek egyike a Seollal (Holdújév napja) és a Dano (az Ötödik hónap Ötödik napja) mellett. A Chuseok azt jelenti: „őszi este”. Ám van ennek az ünnepnek egy régebbi, archaikus elnevezése is a „hangawi”( 한가위), ami kb. annyit jelent „a nagy közép” – vagyis a 8. holdhónap, azaz az ősz.

A Chuseok tehát változó ünnep, és arra a napra kell esnie, amikor a legfényesebben ragyog a telihold még nappal is. A koreaiak ilyen nagyfokú figyelme a Hold iránt abból az ősi rituális hagyományból táplálkozik, ami a mezőgazdasági munkálatok kezdetének és befejezésének örök körforgását a Hold alakjának változásaihoz köti. Ezt a legnagyobb teliholdat tehát nemcsak misztikus szépsége miatt, hanem a bőséges termésáldás szimbólumaként is az egyik legnagyobb tiszteletben tartják.     

SZOKÁSOK, HAGYOMÁNYOK

 

Charye (차례), azaz az eltávozott ősök tiszteletére tartott szertartás

Chuseok napjának reggelén a szertartást a család legidősebb fiútestvére kezdi. A ház kiemelt helyén felállított „ősök asztala” előtt meghajol, és ételt, majd szeszes italt ajánl fel az eltávozottaknak. Őt a második, harmadik fiútestvér követi, majd sorban a család minden tagja. A szertartás során felszolgált rizs, alkohol, gyümölcsök, mind az idei ősz termései kell, legyenek. Ilyenkor kínálják fel először a talán leghíresebb koreai rizs sütit, a félhold alakú, sokszínű songpyeon-t is.  

És igen, ilyenkor van Koreában a „Halottak napja” is (seungmyo), amikor a még élő utódok felkeresik elhunyt szeretteik sírjait, és ott étel-, ital felajánlási ceremóniát mutatnak be. A sírok tisztítása, rendbe tétele már hetekkel korábban meg kell, hogy történjen.

 

HAGYOMÁNYOS JÁTÉKOK, ÉS TÁNCOK

 samulnori

Mivel a Chuseok a szüret és a bőség ünnepe is, régen ez az időszak a szórakozásé és a vidám mulatságoké is volt. Egyike ezeknek a Samulnori, azaz a négyféle dob hangjára járt férfitánc, ami szinte akrobatikus elemekkel van megtűzdelve.

gangangsullae

A gangangsullae táncot nők járják, mégpedig az éjszakai telihold alatt, a tűz körül, ahol egyúttal a férfiszívek elhódításáért és termékenységükért is közös, vidám énekben könyörögnek.

talchun

Természetesen a hagyományos koreai maszkos táncnak, a talchum-nak is itt a helye, amelynek során a táncosok maszkokat viselve tréfás és csípős történeteket „mesélnek el”.    

 

MIT ESZNEK CHUSEOK ALKALMÁVAL?

Nos, például a fenti képen látható japche-t, a koreai édesburgonyából készült üvegtészta+sok-sok zöldség összekeverésével, pirításával feltálalt ünnepi eledelt, ami egyetlen nagyobb családi eseményről sem maradhat el.

songpyeon tűlevél ágyon

Ami azonban sokkal speciálisabb, a Chuseok-ra egyedül jellemző finomság, (lásd karácsonyi beigli) az a sokszínű, falatnyi koreai édesség, a songpyeon. A rizslisztből készült tésztát egy kisebbfajta golflabda méretűre kell gyömöszölni, színesíteni, és a belsejét mindenféle finomsággal megtömni. Hogy mi kerül az édes rizstésztába? Például szezámmag, édes szójakrém, édesített vörös, vagy fekete babkrém, gesztenye és minden más egyéb tápláló, édesített magféleség. Amíg az így előkészített „sütiket” párolják, a fenyő tűleveleivel együtt teszik azt, így, a fenyő átható, friss, kellemes illata teljesen átjárja a félhold alakú rizs sütiket. Egy régi szokás szerint az egész család összegyűlik a Chuseok előestéjén és együtt gyúrják, készítik a songpyeont. Úgy tartották, hogy aki a legszebb, félhold alakú tésztát gyúrta, az csodaszép férjet/feleséget talál, vagy hamarosan gyönyörű kisbabának ad életet.  

// 2017. október 1. //    

Szerző:

Érzéki Korea