Tteokpokki

Szöulban, de bármilyen városban nem tudsz úgy végigmenni az utcákon, hogy lépten-nyomon bele ne botolj ebbe a rendkívül népszerű, egyszerű tipikus koreai  kedvencbe.

A tteokpokkinak van egy „királyi” változata is, de most a csípős, népi eledellel ismerkedünk. Úgy hírlik, azt először a Koreai háború befejezése után, 1953-ban készítette egy Ma Bokrim nevű asszony Sindang-dongban, Szöulban. Persze, fejlődés nem állt meg, több variációja is létezik, mert az alapokon kívül más hozzávalókkal is ki lehet egészíteni. Mi azonban nézzük a alapokat!

Hozzávalók:

  1. kb. ½ kg. tteok (hengeralakú készen kapható fehérrizs-tészta) (fenti képen)
  2. 1 marék szárított anchovi (szardella), illetve az abból készített hallé
  3. Egy levél eomuk, vagy oden ( haltészta)- beszerezhető Ázsia boltokban ( fenti képen)
  4. 15-20 dkg káposzta (fenti képen)
  5. 4-6 zöldhagyma zöldje (fenti képen)
  6. 3 e. kanálnyi gochujang (csípős paprikapor)
  7. 1-3 teáskanálnyi piros chili paprikapor (ízlés szerint)
  8. 1 e. kanálnyi szójaszósz
  9. 1 e. kanálnyi cukor
  10. 1 e. kanálnyi kukoricaszirup ( helyettesíthető + 1 e. kanálnyi cukorral)
  11. 2-3 teáskanálnyi apróra vágott fokhagyma
  12. 1 teáskanálnyi szezámolaj
  13. 1 teáskanálnyi szezámmag

 

Előkészítés:

szárított szardelle

  • Készítsünk szardellalét 4-5 csészényi víz és a megtisztított szárított szardella (fejét és fekete belsejét távolítsuk el, mert keserűvé válik a hallé), valamint kevés szárított tengeri alga hozzáadásával. Kb. 10 percig forraljuk lassú tűzön.(Megj.: ez a folyamat kiváltható, ha jó minőségű, készen kapható szardella lével pótoljuk)  

eomuk

  • Vágjuk fel a haltésztát (eomuk), a káposztát és a zöldhagymát a képen látható nagyságúra    

Elkészítés:

  1. Az elkészített szardellalét (vagy a készen kaphatóval feldúsított vizet) öntsük bele egy nagyobb lábasba, vagy mély nyeles wokba, keverjük bele a hozzávalókat (zöldségek, a haltészta, a rizstészta, a szezámolaj és a szezámmag kivételével!!)  
  2. Forraljuk fel közepes tűzön, közben kevergessük, hogy a gochujang jól szétolvadjon
  3. Adjuk hozzá a rizstésztát, addig főzzük, amíg a tészta puha nem lesz és a szósz jól besűrűsödik, ez kb. 8-10 percet vesz igénybe. Gyakran kevergessük, nehogy a rizstészta odaragadjon az edény aljához. Ez bizony könnyen megtörténhet, hisz a rizs ragadós!    
  4. Most adjuk hozzá a zöldségeket és a haltésztát. Folytassuk a lassú forralást, keverjük folyamatosan még 5-6 percig.
  5. Kóstoljuk meg a szószt, és adjunk hozzá még fűszert, szirupot ha szükséges
  6. A szezámolajt és szezámmagot közvetlenül akkor keverjük bele, mielőtt elzárjuk a tüzet.

Frissen, melegen tálaljuk!

Fontos tipp: A tteokpokki nem igazán szereti ha mikróban melegítjük! Használj kislábast, pici vizet, vagy maradék hallét önts alá melegítéskor!    

 

Téma: tteokpokki

Dátum: 2015.08.26

Feladó: fényes aliz

Tárgy: tteokpokki

Én nagyon szeretném kipróbálni! De ha nincs kedvem ezeket a kis szardellákat pucolgatni, meg főzőcskézni belőlük, akkor hol lehet ilyen jobb minőségű szardellalét venni?
Előre is köszönöm,
aliz

Dátum: 2015.08.27

Feladó: Érzéki Korea - > Fényes Aliz

Tárgy: Re:tteokpokki

Kedves Aliz!
Rózsadomb Centerben: a Koreai-japán boltban, a Nagycsarnokban, vagy az Ázsia Centerben.
Üdv,
ÉK

Új hozzászólás hozzáadása