Danpatjuk, vörösbab kása

(단팥죽 )

A vörösbab kásának kétféle típusa ismertes Koreában, a sósan készített patjuk, illetve a desszertként is fogyasztható danpatjuk. Hagyományosan a téli napforduló (dongji) idején készítik, méghozzá azért, mert hosszú ideje úgy tartják, hogy a vörös babban rengeteg pozitív energia van, ami még az ártó szellemek elűzésére kiválóan alkalmas! Ezért is kellett dongji idején enni, hisz a téli napfordulót régen „kis újévnek” tartották, és minden kezdethez sok-sok jó energiára van szükség. Manapság akkor is danpatjukot készítenek, ha valaki a családban egy új vállalkozásba fog, munkahelyet, vagy iskolát vált. Frissen készített édes rizsgombócokkal illik fogyasztani ezt az energiadús, egészséges és nagyon ízletes finomságot.

 

Hozzávalók:

1 csésze vörös bab (팥)

1 evőkanálnyi gluténtartalmú finom rizsliszt

2 evőkanálnyi cukor (vagy barna cukor)

1 evőkanálnyi méz

½ teáskanálnyi só

 

A rizsgolyókhoz:

½ csésze rizsliszt (찹쌀가루 )

2 teáskanálnyi cukor

csipet só

4 evőkanálnyi forrásban lévő víz  

 

Elkészítés:

1.

Válogassuk ki a sérült babszemeket és alaposan mossuk meg. Egy nagyobb edényben adjunk a babhoz 4 csésze vizet és erős tűzön, fedő alatt forraljuk fel. Majd vegyük közepesre a lángot és további 5 percig lassan forraljuk. 

 

2.

Ezután szűrjük le a levéről

 

3.

Tegyük vissza az edénybe és öntsünk hozzá 4 csésze friss vizet. Fedjük le és közepes lángon főzzük addig, amíg teljesen meg nem puhulnak a babszemek, ez akár 1-11/2 órát is igénybe vehet. Ezután zárjuk el a tüzet és hagyjuk a főzővízben kihűlni

 

4.

Turmixoljuk le a kihűlt babot a főzővízzel együtt, ha túl sűrű lenne, pici vizet még adhatunk hozzá.

 

5.

Tegyük vissza a babpürét az edénybe, keverjünk bele 1 evőkanálnyi édes rizslisztet, amit előzőleg ½ csészényi vízzel kevertünk el. Adjuk hozzá a sót, a cukrot és a mézet, jól keverjük össze.

 

6.

Állandó kevergetés mellett, alacsony lángon főzzük kb. 10 percig, ha sűrűsödne,akkor öntsünk hozzá vizet.  

 

7.

Egy tálban keverjük össze a rizslisztet, a cukrot és a sót. A forró vizet lassan öntsük hozzá és egy kanállal jól keverjük össze. Amikor már eléggé kihűlt, kézzel jól gyúrjuk össze egy selymesen finom állagú cipóvá, majd sodorjunk belőle kb. 1 1/2  ujjnyi rudakat  

 

8.

  

Csipkedjünk a rudakból kis darabkákat és kezünkkel formázzunk szabályos golyókat.

 

9.

Forraljunk vizet, tegyük bele a rizsgolyókat. Addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Hideg vízzel telt edénybe szedjük és szűrjük le.

Tálaláskor tegyük a rizslabdácskákat a forró vörösbab kásába, tetejét szórjuk meg finoman fahéjas cukorral (vagy csak fahéjjal), fenyőmaggal és pici darabkékra tördelt főtt gesztenyével

// 2016. december 22.//

Szerző

Érzéki Korea

 

Téma: Patjuk, vörösbab kása

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása