Lazac bulgogi

Akár „hamis bulgoginak” is hívhatnánk ezt a lazac-különlegességet, ami az utolsó pillanatokban pont Karácsony előtt nyert!

Ha halételnek nemcsak rántott pontyot, roston pisztrángot, vagy éppen sztrapacskás harcsapörköltet akarsz készíteni az ünnepekre, no és szereted a koreai ízeket, akkor próbáld ki ezt az valóban ínyenc fogást. Sokan azt mondják, hogy a lazac zsírosabb, igen, ez igaz (pláne a tenyésztett), viszont a pikáns, édes-savanyú, izgalmas  fűszerezésű szósz éppen ezért remekül illik hozzá. Nos, lássunk neki:

Hozzávalók:

kb. ½ kg lazacfilé (nem baj, ha bőrös, ez sütés közben összetartja a halat)

A pácoláshoz:

  • 3 evőkanálnyi szójaszósz
  • 1 evőkanálnyi rizsbor (száraz fehér bor is megteszi)
  • 1 teáskanálnyi szezámolaj
  • 1 evőkanálnyi citromlé
  • 1 evőkanálnyi cukor
  • 1 evőkanálnyi avokádó szirup (vagy méz)
  • 2-3 teáskanálnyi aprított fokhagyma
  • 1 teáskanálnyi frissen reszelt gyömbér
  • feketebors (ízlés szerint)
 
Elkészítés:

1.kép

1. Szedd ki a maradék szálkákat és vágd fel a halat kb. 1-1.5 cm-es kisebb szeletekre

2. kép

 2. Egy közepes tálban készítsd el a páclét, pácold be a halszeleteket és legalább egy órára tedd a hűtőbe

3. kép

3. Melegítsd elő a sütőt, a tepsire tegyél rácsot, arra sütőpapírt, vagy alufóliát és helyezd rá a lazacszeleteket. A sütőben kb. középre helyezd el.  A szeletek nagyságától és vastagságától függ, de a képen látható méret max. 5 perc alatt elkészül.

4. kép

4. Tálalás

Helyezd salátaágyra, díszítsd pjogo gombával (siitaki), retekkel/ friss zöldhagyma zöldjével/, párolt bébi kínai kellel/, spárgával, vagy akár édesköménnyel . Természetesen fehér rizsen is megágyazhatsz neki, de előtte dekoráld ki a tálat, és frissen megsütve tedd az ünnepi asztalra! 

 

Szavazás

Tetszik a recept?

Igen (7)
100%

Nem (0)
0%

Összes szavazat: 7

Szerző:

Érzéki Korea