Kkanpung saeu (garnélarák pikáns szószban)

 

Hozzávalók:

 
  • Kb. 22-23 db. nagyobb garnélarák páncéljától, lábacskáitól megtisztítva
  • Növényi olaj a sütéshez
 
Bundához:
  • 8 evőkanálnyi burgonyakeményítő
  • 1 tojás
 
Zöldségek:
  • 4-5 kisebb szárított erős paprika, durvára vágva
  • 5-6 fokhagyma gerezd apróra vágva
  • pici darab gyömbér, julienne-re vágva
  • 1 -2 szál zöldhagyma zöldje apróra vágva
  • 1/4 közepes fej hagyma apró kockákra vágva
  • 1/4 piroshúsú paprika apró kockákra vágva
  • 1/4 zöld chili paprika apró kockára vágva
 
Szósz:
  • 2 e.k. szójaszósz
  • 2 e.k. osztrigaszósz
  • 2 + 1 e.k cukor
  • 2 e.k. rizsecet
  • 1 teáskanál citromlé
  • 2 e.k. rizsbor (száraz fehérbor)
  • 2 e.k. víz
  • 1/2 e.k. szezámolaj

Elkészítés:

1.kép

1.Tisztítsd meg a rákokat, és papírtörlővel szárítsd meg. Finoman szórd meg sóval  

2.kép

2. Vágd fel a zöldségeket a megadott módon

3.kép

3. Egy tálkában a szezámolaj kivételével jól keverd össze a hozzávalókat 

4.kép

4. A burgonyakeményítőt és az egész tojást keverd össze kézzel, jól mártogasd bele a garnélarákokat míg minden rákocska jó kis bundába kerül

5.kép

5. Tegyél 4 császényi olajat egy mélyebb serpenyőbe, vagy lábasba. Hevítsd, amíg buborékolni nem kezd, majd a rákocsákat egyenként, 2 részben tedd a forró olajba. Süsd, amíg halvány-arany színű nem lesz, kb.1-2 percig. 

6.kép

6. Fémszűrőre gyorsan szedd ki, hagyd lecsepegni, majd ismét hevítsd fel az olajat a másodszori sütéshez.

7.kép

7. Most másodszor is tedd bele a rákokat igen röviden a forró olajba, így lesz külseje ropogós, belseje pedig omlós. Fémszűrőn csepegtesd le

8.kép

8. Most egy nagyobb serpenyőben, vagy vokban melegíts olajt és a 3 e.k. szárított erős paprikát alacsony tűzön pirítsd, míg az olaj pirosodni nem kezd, de ez csak pár másodperc! ( a paprika nagyon gyorsan keseredik!!)

9.kép

9. Most erősítsd fel a tüzet. Add a paprikához hozzá a fokhagymát, a zöldhagymát, míg illatuk összekeveredik. Most keverd hozzá a zöld chili paprikát és a piroshúsú paprikát és süsd még 1-2 percig

10.kép

10. Öntsd hozzá a szószt és süsd együtt, míg a szósz nem kezd el sűrűsödni (kb. 2 perc)

11.kép

11. Dobd a kisütött rákocskákat a szószos serpenyőbe, és jól keverj össze mindent, míg a szószt majdnem teljesen felissza. Finoman spriccelj rá szezámolajt és rázogasd jól össze.

Tálalás:

Összetört, ropogós algával kevert rizs és savanyú banchan illik hozzá.

 

Szerző:

Érzéki Korea