Doenjang jjigae

(Szójabab krém leves)

 
 
Esetleg kedveled KIM Nam-gilt? :-) Ha igen, feltétlenül készítsd el legalább 1-2-szer ezt a levest, mert bizony ez az ő nagy kedvence!
 
No, nem mintha sok esély lenne arra, hogy valaha készíteni fogsz ilyet neki, meg a "Mom" főztjével amúgysem vetekedhetnél. De egy-két próbát megér, hogy elkészítsd és megkóstold mi "Bidam" kedvenc eledele! Vigyázz, úgy hírlik, ő elég jól főz, szóval ne hibázz nagyot:-)
 
Lássunk neki! 
 
alapja : a szója bab (reméljük GMO- mentes :-))
 
Mielőtt a leves elkészítéséhez fognánk, bizony hogy rizst kell főznünk. Mégpedig kerekszemű, azaz rövidszemű (sushi) rizsből, remélem, tudsz igazi koreai "jummy" rizst főzni? Ha nem, legközelebb megtanuljuk, ha oldalt arra szavazol, OK?
 
A rizst főzd a levessel egyidejűleg, vagy gondoskodj arról, hogy melegen maradjon.
 
Hozzávalók a leveshez:

A rizsmosás utolsó vize, 1-2 db közepes krumpli, kb. 25 dkg sertéslapocka, 1 kisebb, vékonyabb cukkini, 

4-5 pjogo gomba (= shiitake gomba), 

kb. 2-2.5 ek. doenjang (szójabab-krém), a zöldhagyma zöldje, egy db hosszú zöldpaprika, lágy dubu-, azaz tofu kockák. (dubu = a tofu koreai neve)

 

Előkészítés:

1.       A gombát beáztatjuk hideg vízbe.

2.       A krumplit meghámozzuk, a cukkinit nem! és  vékony, kb 5-7 mm vastagságú félkörökre vágjuk mindkettőt! Figyelem! a krumplit véletlenül sem    kockázzuk, hanem pontosan olyan formájú félholdakra vágjuk,mint a cukkinit.

3.       A lapockát igen vékony , 3-4 mm csíkokra szeleteljük

4.       A gombát jól kicsavarjuk, szárát kivágjuk és szintén 3-4 mm-es csíkokra vágjuk

5.       A dubut (tofut) felkockázzuk, a zöldhagyma zöldjét és a hegyes paprikát felkarikázzuk.

 

Elkészítés:

1.       Feltesszük forrni a rizsmosás után maradt, proteinben igen gazdag vizet, és amikor bugyog, beletesszük a lapockát, kis idő múlva a krumplit is.

2.       Pár perc elteltével lassan belekeverjük a doenjangot, hogy szép sima legyen, mintha sűrű rántást kevernél a levesbe.

3.       Ezután jön a gomba, majd fedő alatt lassú tűzön kb. 20-25 percig főzzük.

Sózni nem kell, mert a doenjang már eleve elég sós.

4.       Legvégén kerül bele a cukkini, a dubu, a felkarikázott hegyespaprika és zöldhagyma. Ezekkel épp csak egyet rottyan, máris készen van!! A cukkininek     roppania kell, az igazi lágy dubu pedig könnyen szétfő!

 

Tálalás:

 Középen a leves, vagyis a doenjang jjigae, balkéz felől a párolt rizs és ha van, akkor a banchanok (kiegészítő fogások) itt-ott

Jó étvágyat! 

       

 
   

Téma: Doenjang jjigae

Dátum: 2015.08.07

Feladó: Érzéki Korea

Tárgy: Doenjang jjigae

Kedves Félice,
Budapesten mindkettőt megtalálod a Rózsadomb Centerben a Koreai-Japán boltban.
A pjogot kimérten lehet venni, a doenjan-t pedig fellehet ismerni erről a dobozról. Másfelől nagyon kedvesek az eladók is és a főnök magyarul is beszél.
...tényleg nagyon finom leves :)))

Dátum: 2015.08.05

Feladó: Félice

Tárgy: doenjang jjige

Sziasztok!
Én nagyon szeretném kipróbálni, de azt szeretném kérdezni, hogy hol lehet a szárított pjogo gombát, meg ezt a krémet beszerezni?
És itt nálunk ilyen csomagolásban van? Szóval így fel lehet ismerni?
Amúgy nagyon finom lehet, ha Kim Nam Gil kedvence, akkor csak jó lehet :-)
Köszönöm előre is a választ!

Új hozzászólás hozzáadása