Dakgangjeong

(닭강정) 

édes-erős csirkefalatok

Az ételt a csirke bármely húsos részéből készíthetjük, a lényeg hogy falatkányi darabkákra vágva, lebőrözve és kicsontozva készítsük elő.

Hozzávalók:

40-50 dkg csirkehús

½ csésze tej (opcionális)

só, pirospaprika,  1 teáskanálnyi zúzott fokhagyma, ½  teáskanálnyi zúzott gyömbér,

1 evőkanálnyi rizsbor (figyelem! csak ha nem használsz tejet!),

1/3 csészényi burgonyakeményítő

A szószhoz:

1-2 evőkanál szójaszósz, 3 evőkanál rizsbor, 2 evőkanál rizsborecet (vagy más 10%-os ecet), 1 evőkanál gochujang (remélem tudod már, hogy ez a koreai csípőspaprikakrém!),

3 evőkanál méz, 2 evőkanál szezámolaj,

2 evőkanál barnacukor, 1 teáskanálnyi zúzott foghagyma, 1 teáskanálnyi gyömbér por

Díszítéshez: szezámmag, vagy fenyőmag, esetleg sótlan pirított mogyoró

 

Elkészítés 

Egy-két órával korábban (esetleg egy éjszakára) áztasd be tejbe a csirkedarabkákat 

Jól csepegtesd le, távolíts el minden zsíros részecskét, keverd össze a sóval, pirospaprikával, a fokhagymával, a gyömbérrel és a rizsborral (abban az esetben, ha nem áztattad tejbe előzőleg a csirkét). Hagyd állni kb. 20-30 percig. 

 Egy edényben jól keverd össze a szósz valamennyi alkotóelemét, melegítsd meg, majd amikor már kezd buborékosodni, akkor vedd kisebb fokozatra a tűzhelyet, és sűrűsödésig lassan főzd. Ez kb. 3-4 perc. (ha nem, akkor valamit elmértél, bocs :-)) ). Vedd le a tűzről. 

 Most a burgonyakeményítővel szórd be a csirkefalatkákat és finoman, vékonyan, de alaposan  bundázd be a húst

Bő, forró olajban (figyelem! Olivaolaj ehhez nem jó!) süsd aranybarnára, és papírtörölközőre szedd ki.

Még egyszer melegítsd át a szószt és amikor jó forró, szedd rá a kisült csirkedarabkákat, alaposan, gyorsan, de finoman keverd össze és szórd meg szezámaggal /fenyőmaggal/ mogyoróval.

JÓ ÉTVÁGYAT ! :-)